Konec marca smo pridobili 5 mozaBook certifikatov

“V Szeged gremo”. Primož se je režal od ušesa do ušesa in me postrani gledal. “MozaBook izobraževanje bomo imeli. Takšno resno, da bomo še večji profiči.

In smo konec marca res prispeli v Szeged. Čudovito, presenetljivo veliko mesto (po velikosti tretje na Madžarskem), ki je v tistem tednu kazalo sumljivo umirjeno podobo. “Ja, študentov ni, nam je razložila Lidia, organizatorka izobraževanja pri podjetju Mozaik. “Počitnice imajo.”

Uvodna predstavitev je naredila vtis

MozaBook izobraževanja potekajo v posebnih, povsem temu prilagojenih prostorih. Pričakal nas je Péter Török, namestnik izvršnega direktorja. V lahkotnem predavanju nam je z veliko intenzivnostjo in nazorno uporabo vsebin na interaktivnem zaslonu prikazal glavne koristi uporabe programske opreme mozaBook.

Vtis sta naredila njegova osredotočenost ter povsem tekoča uporaba programa mozaBook in velikega interaktivnega zaslona velikosti 86”. Intenzivnost nastopa se je zlila z vsebinami iz mozaBook. Interakcija je bila ob naših vprašanjih povsem naravna in takojšnja. Bili smo navdušeni!

peter_torok
Péter Török
Obisk pouka na osnovni šoli Juhász Gyula

Pred vhodom v osnovno šolo Juhásza Gyule so nas umirili kot majhne otroke. “Ne smemo motiti pouka! So zelo resni, zato čisto tiho.” V razredu smo se posedli na pripravljene stole v zadnjem delu učilnice. Po šolskem radiju je razgrajala glasna glasba, otroci so še jedli malico in bežno pogledovali k nam. Organizatorji so nam povedali, da so obiskov vajeni, saj šola tesno sodeluje s sosednjo pedagoško fakulteto.

Ob prvem zvoku šolskega zvonca je glasba utihnila, otroci so se posedli in v trenutku umirili. Učiteljica je vključila prikaz na interaktivni tabli in pričela z vajami. Kolegi z mozaBooka so nam prišepnili, da bodo vadili množenje, deljenje in poznavanje deležev, ker naslednji dan pišejo test iz matematike.

Na tabli so se pojavile naloge, pripravljene v mozaBooku. Učiteljica je bila ves čas obrnjena v razred, nove naloge je nizala s preprostim pritiskom pisala na interaktivno tablo. Vsakič so švignile otroške roke v zrak, izbranec pa je od učiteljice prejel pisalo in je pravilni odgovor ali rezultat vpisal na interaktivno tablo. Ta način dela so nadgradile naloge, ki so si jih zapisali v zvezek in rešili v omejenem času vsak zase. Pravilne rezultate so znova preverili skupaj, najbolj zagnani so jih vpisovali na interaktivni tabli.

Dogajanje je bilo ves čas tako osredotočeno in vključujoče, da smo bili čisto presenečeni, ko je nenadoma zvonilo. Kaj? Minilo je 45 minut? Je to mogoče?

Nazaj na trening in vaje

V naslednjih treh dneh smo poglobljeno spoznali in preizkusili funkcije, vsebine in orodja programske opreme mozaBook.

Osrednje teme so bile:

  • orodja,
  • vsebine (3D modeli, video posnetki, slike, 2D predstavitve, …),
  • priprava nalog,
  • najvišja kakovost prevodov v slovenski jezik,
  • vključenost slovenskih lokalnih vsebin,
  • uporaba MozaBook z drugimi napravami v učilnici.

Navdušila nas je možnost prilagajanja MozaBook uporabniškega vmesnika. “Preprosti pogled” omogoča začetnikom enostavno uporabo in osredotočenost na glavne prednosti programa. “Standardni pogled” je namenjen aktivnim stalnim uporabnikom. “Napredni pogled” pa je namenjen profesionalnim uporabnikom in ponuja neposredni dostop do izjemno obsežnih naprednih funkcij programa.

Snemanje slovenske video predstavitve

Ob zaključku izobraževanja smo se s Pétrom Törökom dogovorili za snemanje slovenskega mozaBook predstavitvenega videa. Naš Bojan, ki je sicer predavatelj in trener, se je prvič znašel v vlogi demonstratorja, ki mora v borih 2 minutah predstaviti ključne koristi za učitelje, učence in šolo. Prva zadrega (“Potrebujem interakcijo, jaz sem vendar učitelj!”) je hitro minila z malo vaje.

Uspelo nam je posneti sežeto in povsem slovenskim potrebam prilagojeno predstavitev mozaBook. Preverite spodaj, kakšen je rezultat 🙂

Z intenzivnim treningom do certifikatov

V treh dneh smo še poglobili svoje poznavanje mozaBook. Podrobne predstavitve vseh sklopov smo vedno dopolnjevali z intenzivnimi vajami na svojih računalnikih. Izpilili smo pravo predstavitev za posamezne učne ure in se naučili do popolnosti izkoristiti izredno obsežne učne vsebine v slovenskem jeziku, ki jih v svetovnem merilu tako bogato ponuja samo mozaBook.

Mozaikovi trenerji so naš napredek in razumevanje preverjali na osebnih računalnikih (na katerih smo delali in ustvarjali vsebine za učne ure) ter na velikem interaktivnem zaslonu, na katerem smo uporabili in predstavili izdelane MozaBook prezentacije.

Trdo delo je bilo nagrajeno. Ob zaključku usposabljanja so nam svečano predali pridobljene certifikate. Interaktivni.si oz. naše podjetje RoLAN d.o.o. je prejelo certifikat “mozaLearn IT Training Centre” (smo pooblaščeni zastopnik za certificirano usposabljanje učiteljev), udeleženci pa smo prejeli certificiran naziv “mozaLearn ICT Expert” nivojev “Diamond”, “Gold” in “Silver”.