Kaj vse potrebujete za učinkovito delo od doma

Za daljše obdobje dela in poučevanja od doma potrebujete:

 • udoben in dovolj velik delovni prostor (poskrbite, da nimate svetlobnih odbojev na zaslonu in da ta ne stoji pred oknom oz. pred zelo svetlečim ozadjem, uporabljajte dober stol, ki je po možnosti nastavljiv po višini);
 •  primerno zmogljiv namizni ali prenosni računalnik (star manj kot 8 let, najmanj 4GB delovnega pomnilnika, priporočljivo 8 GB , po možnosti SSD disk za shranjevanje podatkov in poganjanje programov) z vgrajenim mikrofonom, zvočniki in spletno kamero;
 • delo (predvsem za oči) bo lažje, če boste uporabljali zaslon z ločljivostjo Full HD (1080p). Za daljše delo na prenosniku priporočamo uporabo dodatnega zunanjega zaslona, tudi dodatna zunanja tipkovnica in miška olajšata delo in izboljšata produktivnost;
 • zanesljiva in dovolj zmogljiva spletna povezava je ključna za nemoteno delo. Potrebujete najmanj 10 Mbit/s povezavo k vam in najmanj 5 Mbit/s od vas. Priporočamo pa 20 Mbit/s k vam in 10 Mbit/s od vas ali več. Bolj, kot za domačo uporabo, je za delo od doma lahko kritična hitrost povezave od vas v internet, ki je v mnogih paketih zelo, zelo nizka (več o tem v nadaljevanju);
 • podatkovna povezava vašega mobilnega telefona je zelo pogosto bolj zanesljiva in enako hitra v obe smeri, zato lahko predstavlja boljšo rešitev za delo, če svoj telefon uporabite kot HotSpot napravo in nanj preko WiFi povežete svoj računalnik (na razpolago morate imeti dovolj dober podatkovni paket ponudnika, prenos vsaj 10 GB mesečno, če boste HotSpot uporabljali občasno).

Poskrbite za spletno varnost pri delu od doma (povzeto po www.varninainternetu.si)

 • Medosebna komunikacija naj poteka na preverljiv način (telefon, videoklic);
 • ne odpirajte sumljivih priponk v elektronskih sporočilih, ki bi pod pretvezo paničnih ali urgentnih novic (npr. o novem virusu, nujnem sporočilu nekega organa) zahtevale vašo pozornost ali ukrepanje bodite pozorni na sumljiva sporočila vaših “sodelavcev” – katerim tovrstnega ravnanja ne bi pripisali;
 • na klice neznancev, ki bi pod pretvezo nujnosti situacije (glede virusa) zahtevali kršenje predpisov ali dostop do vašega računalnika (npr. v imenu zunanje tehnične pomoči ipd.) prav tako ne odgovarjajte;
 • poskrbite za spremembo privzetega gesla vaše omrežne naprave (usmerjevalnika), omrežje zaščitite z geslom in dostop dovolite le znanim osebam, uporabite močno geslo;
 • poskrbite, da bodo vsa gesla na napravah, ki jih uporabljate za dostop, kompleksna ter ustrezno dolga ter predvsem različna za vrsto storitve ali programa, ki ga uporabljate (npr. geslo za službeni računalnik ali VPN naj nikakor ne bo enako kot, npr. geslo za dostop do spletnega foruma);
 • poskrbite, da so vse vaše naprave in nameščeni programi, ki imajo dostop do (službenega) omrežja, redno posodobljeni. S popravki namreč odpravljate tudi varnostne luknje in tako zmanjšujete možnost zlorabe svojega računalnika in posledično (službenega) oddaljenega omrežja;
 • omejite dostop do naprav, ki se povezujejo v službeno omrežje vašim družinskim članom (predvsem otrokom), ti lahko namreč nevede in ponesreči spremenijo ali izbrišejo pomembne podatke ter nehote okužijo računalnik. Podobna pravila naj veljajo tudi za službene tablice in telefone, ne puščajte jih neomejeno in nenadzorovano v otroških rokah.

Tehnični nasveti in priporočila za telebane

 • Izmerite hitrost vaše spletne povezave na spletni strani Speedtest.net. Če je nižja, kot vam obljublja ponudnik dostopa do interneta, priključite svoj računalnik neposredno na kabelski oz. ADSL modem in še enkrat izmerite hitrost. Če je še vedno nižja od obljubljene, se povežite s podporo vašega spletnega ponudnika, da odpravi težavo.
 • Sočasna uporaba dostopa do spleta z različnih naprav lahko bistveno zmanjša pasovno širino, ki je na voljo za vaše delo. Kadar je dostop počasen, neodziven, najprej preverite pri ostalih članih družine, kako uporabljajo svoje mobilne telefone in računalnike ter se dogovorite za urnike uporabe (če si vsak član družine v istem trenutku ogleduje svoj Youtube video, bo to zelo zasedlo povezavo do interneta).
 • Če za slabo povezavo niso krivi ostali družinski člani, je najbolje za 15 sekund izključiti usmerjevalnik in sočasno tudi ADSL/kabelski modem (pogosta sta modem in usmerjevalnik združena v eni napravi). V primeru, da s tem težava ni odpravljena, se povežite s podporo vašega ponudnika za dostopa do spleta.
 • Za dostop do interneta lahko uporabljate tudi mobilno podatkovno povezavo svojega pametnega telefona. Na njem samo vključite HotSpot in se nanj s svojega računalnika povežete preko WiFi povezave. Pri tem bodite pazljivi na količino podatkov, ki vam jo ponuja vaš paket pri mobilnem operaterju (večinoma so dandanes velikosti tolikšne, da jih je že kar težko porabiti). Hitrosti takšne povezave so pogosto celo višje od tistih pri hišnem dostopu do interneta, predvsem pa niso asimetrične, zato imate pri pošiljanju podatkov v internet (kar je lahko pri konferenčnih klicih in deljenju vsebin zelo pomembno!) praktično iste hitrosti, kot pri njihovem prejemanju. Poleg tega te povezave ne delite z vso družino, zato je propustnost zelo stabilna. Uporaba HotSpot povezave na Androidu je predstavljena TUKAJ>>, na iOS (iPhone) pa TUKAJ>>

   

 • Upoštevajte, da je v času samoizolacije ob širjenju koronavirusa zaradi preobremenjenosti propustnost tako žičnega, kot tudi mobilnega interneta pogosto nižja. Splet zdaj vsi uporabljamo za delo, za učenje, za brebiranje vsebin, za zabavo. Če vam nihanje kakovosti povezave povzroča težave, lahko z merjenjem njene hitrosti (https://www.speedtest.net/) preverjate, ob katerih urah je zasedenost praviloma nižja in skladno s tem prilagodite svoje urnike dela.

Orodja in programi, ki jih lahko brezplačno uporabite v času epidemije koronavirusa

Clevertouch Snowflake >>

Programska rešitev Snowlake MultiTeach omogoča učiteljem prve in druge triade na daljavo brezplačno (2 meseca) ustvarjati in ponujati privlačne interaktivne vsebine skozi igre, ki so tesno povezane z učnim načrtom. Ponuja varno okolje za sodelovanje v skupinah preko spleta. Učitelj lahko individualno usmerja vsakega učenca posamezno s povsem prilagojenimi izzivi.

Clevertouch Stage >>

STAGE za 60 dni brezplačno ponuja naslednje funkcionalnosti:

 • uporaba digitalne bele table v realnem času,
 • uporaba zvoka (pogovor) in video slike med udeleženci,
 • možnost uporabe na prenosnih računalnikih, mobilnih telefonih in tablicah,
 • za vključitev v sestanek oz. konferenčni klic ne potrebujete uporabnišega računa, sodelujete enostavno kot gost,
 • možnost deljenja slike namizja osebnega računalnika,
 • vso delo iz sodelovanja je vedno varno spravljeno v oblaku.

Google Hangouts Meet >>

V Hongkongu in Vietnamu, kjer so bile šole zaradi koronavirusa najhitreje zaprte, je stotine tisoče učencev uporabljalo tako Hangouts Meet, kot orodje za videokonference, ki je na voljo vsem uporabnikom G Suite in Google Classroom. Tako so na daljavo nadaljevali s poukom kar od doma.

Microsoft Teams (nasledil Skype for Business) >>

Microsoft Teams je digitalno središče, ki na enem mestu združuje pogovore, vsebino, naloge in aplikacije. Učiteljem omogoča ustvarjanje živahnih učnih okolij. Izdelajte skupne učilnice, povežite se v strokovnih učnih skupnostih in od doma komunicirajte s sodelavci – vse znotraj istega programa oz. delovnega okolja.

Skype >>

Skype je na voljo za telefone, tablične in osebne računalnike ter naprave Mac.

 • S pomočjo video klica v visoki ločljivosti se lahko povežete s poljubnim številom sodelavcev, kolegov, prijateljev ali z družino.
 • Pošljite sporočila prijateljem, pridobite pozornost določene osebe z @omembami, popestrite pogovore s čustvenimi simboli ali ustvarite skupinski klepet za načrtovanje ponovnega srečanja družine.
 • Skupna raba – povlecite in spustite za enostavno pošiljanje fotografij, videoposnetkov, dokumentov in datotek v velikosti do 300 MB. Delite svoj zaslon s sodelavci v učinkovitem sestanku na daljavo ali s prijatelji pri “obisku na daljavo”.

Zoom >>

HD Video in Audio
Visoka učinkovitost in kakovost dela v virtualnih razredih.

Varnost in kompatibilnost
Zoom je skladen s FERPA / HIPAA in zagotavlja končno 256-bitno šifriranje.

Snemanje in prepisovanje predstavitev
Zapišite oz. posnamite pouk in lekcije, učencem omogočite učenje v njihovem tempu.

Izboljšane funkcije sodelovanja
Skupna raba vsebine z enim klikom, komentar v realnem času in možnost uporabe digitalne bele table.

Brezhibno se integrira z LMS
Zoom podpira integracijo z Moodle, Canvas, Desire2Learn, Sakai in Blackboard.

Cisco Webex >>

Na voljo so orodja za podporo učiteljem in profesorjem, ki predavajo na daljavo. Uporabite lahko možnosti za virtualno poučevanje, pomoč učencem in staršem ter orodja za hitro vključevanje novih uporabnikov.

LogMeIn >>

Delajte s katere koli lokacije in opravite vsakodnevne opravila z varnim, zanesljivim in enostavnim oddaljenim dostopom LogMeIn. Bodite popolnoma povezani in produktivni tudi, ko niste v svoji pisarni.

 • Varno dostopajte do namizja računalnika, kot da sedite pred njim.
 • Hranite, delite in delajte z datotekami z enim klikom.
 • Priročno tiskajte dokumente z oddaljenega računalnika na najbližji lokalni tiskalnik.
 • Uživajte v brezplačnem dostopu do LastPass Premium, če želite shraniti vsa gesla na eno varno mesto.

Microsoft Remote Desktop >>

Funkcije

 • Brezplačna uporaba.
 • Dostop do oddaljenih osebnih računalnikov, na katerih teče operacijski sistem Windows.
 • Dostop do oddaljenih virov na vaši šoli ali v vašem podjetju, ki jih je objavil oz. ponudil vaš skrbnik za IT.
 • Povežite se na daljavo preko spletne povezave (priporočena je VPN zaščita).
 • Vmesnik, ki omogoča uporabo na različnih napravah, tudi z več dotiki, in podpira oddaljeno uporabo potez (gestures) na Windows.
 • Preprosto povezovanje na vaš službeni računalnik.
 • Enostavno upravljanje vseh razpoložljivih povezav do različnih oddaljenih naprav.
 • Podpora za visokokakovostni video in za avdio pretakanje.
 • Na oddaljeno napravo se lahko povežete tudi s pametnega telefona ali tablice.
Za varno uporabo morate z oddaljenim omrežjem preko spleta vzpostaviti VPN povezavo (navodila in podatke o nastavitvah vam mora zagotoviti vaš IT skrbnik).
 

TeamViewer >>

Rešitev za varno in zelo preprosto povezovanje na računalnik v vaši pisarni ali učilnici.

TeamViewer omogoča oddaljeni dostop in oddaljeno podporo na hiter način s pomočjo varne povezave s katerekoli naprave. Z inovacijami v tehnologiji ter neverjetno hitrim in varnim globalnim omrežjem ponujajo dostop do resnično globalnega delovnega prostora.

 

Kratek članek o možnostih brezplačne uporabe ključnih spletnih rešitev za poučevanje in sodelovanje na daljavo je bil objavljen tudi v reviji Monitor. Preverite TUKAJ>>

 

Kako se organizirati pri delu

 • Držite se rednega delovnega urnika, poskušajte slediti svojemu običajnemu delovnemu času in ritmu.
 • Pojasnite ostalim družinskim članom, kakšen je vaš urnik in kdaj vas ne smejo motiti. Pri tem bodite potrpežljivi in vztrajni 🙂
 • Ostanite osredotočeni na delo, delajte aktivne 5-minutne odmore z aktivnim razgibavanjem vsako uro.
 • Pred pričetkom uporabe novega skupinskega programskega orodja se ga naučite uporabljati in ga dobro preizkusite. Tako se boste izognilli zmedi pri delu s celotno skupino sodelavcev oz. učencev / dijakov / študentov, ob enem pa boste pri delu bistveno bolj samozavestni in produktivni (pa še vtis boste naredili na vse udeležence).
 • Če je mogoče, delajte v ločenem prostoru, da vas ostali člani družine ne motijo. Če to ni mogoče, poskrbite za mir vsaj ob neposrednem sodelovanju z drugimi udeleženci (med konferenčni klici, med sodelovanjem na daljavo preko digitalne bele table, ob spremljanju webinarjev …).

Povzetek

Ključni za učinkovito in prijetno delo na daljavo so obvladovanje tehničnih pogojev za delo, dobra ureditev delovnega prostora, natančno načrtovanje dela vključno z učenjem in testiranjem orodij za delo na daljavo (konferenčni klici, skupinsko delo, priprava webinarjev, deljenje in souporaba vsebin, orodja v oblaku …). Pomembno je tudi, da imate stabilno in dovolj propustno spletno povezavo, ki omogoča normalno delo in učenje tudi ostalim članom vaše družine.

Vzamite si čas za učenje, to je pomembna investicija. Od doma boste delali še kar nekaj časa, pridobljeno znanje in izkušnje pa boste lahko uporabljali tudi po koncu koronavirus epidemije.